15 oostelijke bluebird feiten die je niet kende (2021) wereldvogels

Met een melodieus lied en een rijk blauw, wit en roestkleurig verenkleed is de Eastern Bluebird een van de mooiste achtertuinvogels. 

Het hebben van een bereidheid om vogelhuisjes en nestkastjes te bezetten.

Ze worden door veel vogelaars beschouwd als favoriete bezoekers van de hunne. 

Hier zijn wat Oosterse Bluebird feiten.

1. Bluebirds zijn holbewoner en liefdesnestkastjes.

De nestgewoontes van de oostelijke bosvogel (sialia sialis) impliceren het nemen van woonplaats in boomholten en zij zullen een kunstmatige nestkast gebruiken. Ze houden van knusse nestkastjes met een vierkante 4-inch basis en een 1 ¾-inch diameter ingangsopening. Habitat- en nestholtes zijn al vele jaren aan het verdwijnen, maar een ongelooflijke comeback is gemaakt door bluebirds.

Dit is te wijten aan duizenden bluebird nestkasten die in het hele land worden geïnstalleerd. Oostelijke Blauwborstvogels zijn gemakkelijk te vinden in open velden en schaarse bosgebieden, ook langs bosranden en in Noord-Amerika. Weiden, tuinen, hagen en parken zijn ook goede plaatsen om bosvogels te vinden. U kunt Oost-Bluebirds in heel Noord-Amerika vinden.

2. Bluebirds zijn omnivoren maar houden van meelwormen.

Oostelijke blauwborstvogels kunnen gemakkelijk worden binnengehaald met een klein gerechtje gevuld met meelwormen. Ze eten liever levende meelwormen dan gedroogde. Bluebirds kunnen rupsen en insecten spotten in hoog gras op een opmerkelijke afstand van meer dan 50 meter. De Oostelijke Blauwborstvogel is een omnivoor omdat hij planten en vlees eet.

Het dieet bestaat uit krekels, sprinkhanen en verschillende kevers in de zomer en bessen, wilde druiven en kamperfoelie in de herfst en winter. Het meest voorkomende voedsel dat aan achtertuinvogels wordt aangeboden zal niet worden gegeten door blauwe vogels, zoals zonnebloempitten, gierst en gemengd vogelzaad. Ze zullen ook niet nippen van kolibrie-nectar.

3. Het mannetje Eastern Bluebird toont bij zijn volgende holte om een vrouwtje aan te trekken…

Het mannetje brengt zijn nestmateriaal naar het gat van de boom, gaat in en uit, en zwaait met zijn vleugels terwijl hij erboven zit. Als een baltsvoorstelling zal het mannetje voor het vrouwtje zingen en fladderen, waarbij hij zijn vleugels en staart gedeeltelijk uitspreidt. 

Het mannetje levert een minimale bijdrage aan de opbouw van het nest, aangezien het vrouwtje Eastern Bluebird het nest bouwt en de eieren uitbroedt. De meeste Bluebird nesten zijn te zien in natuurlijke holtes in bomen, in een oud spechtenhol of in een vogelhuisje. De bouw van het nest, dat bestaat uit onkruid, twijgen en droog gras, duurt ongeveer 10 dagen.

4. Oostelijke Bluebirds zijn erg sociaal

De kuddes van 100 of meer bluebirds zullen zich af en toe verzamelen, hoewel ze ook zeer territoriaal zijn. Ze verdedigen een territorium rond hun nest tijdens het broedseizoen, een voedselgebied in de winter. Oostelijke Blauwborstvogels zijn gedeeltelijk trekkend. Ze leven het hele jaar door in het zuidoosten van de Verenigde Staten, hoewel ze in hun zomerse broedpopulaties zo ver noordelijk als zuidelijk Canada kunnen gaan. 

Bij de jacht vliegen Oostblauwvogels vaak van hun baars naar de grond om insecten te vangen. Oostelijke Blauwborstvogels zijn kuddevogels die buiten het broedseizoen in koppels van 100 vogels leven. Ze communiceren door middel van liederen en lichaamstaal.

5. Oostelijke bosvogels kunnen achtertuinen bezoeken als er voedsel wordt aangeboden.

Blauwvogels (sialia sialis) komen niet vaak naar feeders, tenzij u bluebirdvoeders die zorgen voor meelwormen. Oostelijke Blauwborstvogels zijn in het voorjaar en de zomer grotendeels insecteneters. Het eetgebied van de blauwborstjes bestaat uit rupsen, engerlingen, kevers en andere insecten. De blauwe bosvogel winter heeft een mix van fruit en bessen. 

Eastern Bluebirds doen veel aan foerageren door laag te gaan zitten en naar de grond te fladderen om insecten te vangen, vaak zwevend om spullen op te pikken in plaats van te landen. Ze staan er ook om bekend dat ze insecten vangen in de lucht en dat ze er wat voor over hebben terwijl ze tussen het gebladerte zweven. In zeldzame gevallen eten blauwvogels ook kleine amfibieën zoals kikkers en hagedissen.

6. Mannelijke bluebirds zingen snavels gesloten

Mannelijke bluebirds openen hun snavel niet wijd open als ze zingen, in tegenstelling tot sommige andere zangvogels zoals een Meadowlark. Mannetjes kunnen stoppen met zingen tijdens de incubatietijd. Mannelijke Eastern Bluebirds gebruiken verschillende liedjes voor de paring en territorialiteit. Een mannetje kan wel 1000 liedjes per uur zingen bij een poging om een partner aan te trekken. 

Terwijl de roep van de bluebird normaal gesproken aangenaam is, worden bepaalde kletspraatjes, snavelslagen of klikkende uitbrandertjes soms een roofdier of een woede-uitbarsting genoemd. Bluebird verhuurders kunnen het ene bluebird liedje van een mannetje van een ander onderscheiden. Zingend in zachte fluisteringen zorgen bluebirds voor een aangename muzikale reeks van zachte fluitjes.

7. Het liedje van de Oostelijke Bluebird is een van zijn meest onderscheidende kenmerken

De Eastern Bluebird song is een vrij laagdrempelige, warrige zang die bestaat uit verschillende zinnen die elk 1 tot 3 korte noten bevatten. Hardere kletsnoten kunnen worden afgewisseld met de fluitjes. Veel voorkomende Oosterse bluebird oproepen bevatten geluiden als de woorden “echt” of “puurheid” wanneer ze meerdere keren worden herhaald. 

De geluiden klinken als “chur lee” of “chir wi”. Oosterse bluebird oproepen duren minder dan een seconde, waarbij de roep van de mannetjes meestal langer duurt dan die van de vrouwtjes. Wanneer ze door roofdieren worden benaderd, maken de mannetjes een zangvormige waarschuwingskreet. De vrouwtjes beginnen te zingen om een beschermend mannetje terug te brengen naar het territorium.

8. De North American Bluebird Society werd opgericht om bluebird nestkasten aan te moedigen.

In 1978 richtte Dr. Lawrence Zeleny de North America Bluebird Society op om het behoud van de blauwvogels te bevorderen door het opzetten van nestkasten ( 1 ). Zeleny heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan het verstrekken van nestkasten en het beheer van de blauwvogelsporen. Door middel van vele gesprekken en geschreven artikelen, heeft hij het behoud van bluebird gepromoot. 

De Eastern Bluebird werd uitgeroepen tot een zeldzame soort vanwege zijn lage populatie als gevolg van de strenge winters die plaatsvonden van 1976 tot 1978. In 1996 werd hij van deze lijst gehaald. Volgens de Ontario Breeding Bird Atlas is de populatie van de Oostelijke Blauwborstvogels van 1968 tot 2000 jaarlijks met 6,5% toegenomen.

9. De blauwe vogel is de officiële vogel van twee staten

Missouri en New York zijn de twee staten die worden vertegenwoordigd door de oostelijke bluebird als hun officiële vogel. Op 30 maart 1927 werd de blauwe vogel gekozen om de officiële staatsvogel van Missouri te worden. New York adopteerde de bluebird als hun staatsvogel in 1970 ( 2 ). De bluebird had op 13 april 1928 een informeel referendum gewonnen van de New York State Federation of Women’s Clubs. 

eastern bluebird

Op 31 januari 2020 koos SUNY Empire State College, gevestigd in Saratoga Springs, New York, de Eastern Bluebird als officiële sportmascotte van de universiteit. Blue the Bluebird symboliseert intelligentie en nieuwsgierigheid, maar ook optimisme ( 2 ).

10. De oudste geregistreerde Eastern Bluebird was minstens 10 jaar en 6 maanden oud.

Oostelijke blauwe bosvogels hebben een normale levensduur van 6 tot 10 jaar. Ze kunnen 6 jaar in het wild overleven en tot 10 jaar in gevangenschap. De meeste sterfte komt echter in het eerste levensjaar voor, waardoor de gemiddelde levensduur veel korter is. 

Het is zeer waarschijnlijk dat 70% van alle bluebirds sterven voordat ze 1 jaar meegaan. Het oudst bekende wilde individu leefde 10 jaar en 6 maanden ( 3 ). Hij was in mei 1989 in New York geobserveerd en werd in november 1999 dood aangetroffen in South Carolina. Families van bluebirds komen samen tot de herfst, wanneer ze met andere families samenkomen.

11. De Oostelijke Blauwvogel legt twee koppelingen per seizoen…

Vrouwelijke blauwborstjes leggen 2 tot 8 lichtblauwe of witachtige eitjes die na 12 tot 16 dagen uitkomen. Eieren gelegd door hetzelfde vrouwtje Eastern Bluebird hebben dezelfde kleur, en dus geven eieren in hetzelfde nest van verschillende kleuren die van een ander vrouwtje aan. 

Baby bluebirds zijn hulpeloos bij de geboorte en zullen begeleiding van hun ouders nodig hebben. Beide ouders zorgen voor voedsel, voornamelijk insecten, voor hun kuikens terwijl ze in het nest zitten. De kuikens blijven in het nest tot de leeftijd van 15 tot 20 dagen. Tijdens het voeden van de kuikens dragen beide ouders de uitwerpselen weg om de nestplaats schoon te houden.

12. Bluebirds zijn zeer territoriaal

Oostelijke Blauwvogels zijn ook zeer territoriaal omdat ze tijdens de paartijd een gebied van 1,1 hectare bezetten en verdedigen. 120,8 hectare worden in de winter verdedigd. 

Migreren blauwvogels? Als het voedsel in de winter schaars wordt, zullen de noordelijke populaties naar het zuiden trekken. Het favoriete leefgebied van de oostelijke bluebird bestaat uit open gebieden met verspreide bomen in de buurt om te zitten en te roosteren. 

Waar slapen blauwe vogels ‘s nachts? Slaapplaatsen zijn weilanden, boomgaarden, parken en weilanden. Oostelijke Blauwborstvogels bouwen nesten in boomholtes om hun jongen te beschermen, in een gedrag dat vergelijkbaar is met dat van spechten. Blauwvogels bouwen soms hun nesten in verlaten spechtenholtes van bomen.

13. Er zijn drie bluebird soorten en acht ondersoorten

Er zijn 3 belangrijke soorten in de bluebird familie, namelijk de Eastern Bluebird sialia sialis, de Mountain Bluebird (Siala currucoides), en de Western Bluebird (Siala mexicana). 

Er zijn ook 8 erkende ondersoorten van de Oost-bluebird: de oostelijke bluebird sialia sialis, bermudensis, caribaea, episcopus (Tamaulipas Bluebird), fulva (Azure Bluebird), grata (Florida Bluebird), guatamalae (Zuid-Mexico), meridionalis (El Salvador, centraal en westelijk Honduras, en noord centraal Nicaragua), en nidificans (Veracruz, Mexico) ( 4 ). 

De alpha code voor de Oostelijke Blauwborstvogel is EABL. Er is een mogelijkheid dat Oostelijke Blauwborstvogels zich mengen met Mountain Bluebirds waar hun verspreidingsgebieden elkaar overlappen, met name in Noord- en Zuid-Dakota.

14. Bluebirds zijn de symbolen van de lente, geluk, liefde en hoop…

Bluebirds worden beschouwd als duidelijke indicatoren voor de komst van het voorjaarsseizoen. Aangezien bluebirds tussen de 2 en 4 broedsels kunnen produceren tijdens de warmere maanden, worden ze geassocieerd met de lente en de vernieuwing. Ze zijn opgenomen in veel populaire nummers zoals “Somewhere Over the Rainbow”, “I’m Always Chasing Rainbows” en “The White Cliffs of Dover”. 

In zijn boek getiteld “The Bluebird: Hoe je kunt helpen bij de strijd om te overleven,” legt Dr. Zeleny een overtuigende verklaring af waarom hij bluebirds het symbool van liefde, hoop en geluk noemt. Een dode blauwe vogel is een symbool van ontgoocheling, verlies van onschuld, en de transformerende effecten van leeftijd.

15. Blauwvogels zijn over het algemeen monogaam.

Monogaam zijn betekent dat blauwvogels een sociale basiseenheid vormen in het broedgebied. Een studie van Oost-Bluebirds (sialia sialis) in Georgia en South Carolina gaf aan dat 95% van de tijd de nesten van één mannetje en één vrouwtje plaatsvinden ( 5 ). De vrienden blijven gedurende het hele broedseizoen bij elkaar en kunnen meer dan een seizoen lang fokken. 

Sommige vogels kunnen echter tijdens een broedseizoen van partner wisselen om een tweede broedsel op te voeden. Paartjes zullen eerder bij elkaar blijven als een eerdere nesteling succesvol was. Een studie toonde aan dat 70-85% van de succesvolle paren in hetzelfde seizoen opnieuw met dezelfde partner nestten, vergeleken met 30-50% van de niet-succesvolle paren.

Lees volgende Bluebird vs. Blue Jay: Liederen, Habitat & Identificatie

Sophie Waechter

Written by